COACHING - WORKOUTS - VOEDING - PERSOONLIJKE ONTWIKKELING - TRAJECTEN

Zelfbeeld

Een zelfbeeld is een combinatie van ideeën, gedachten en overtuigingen die je over jezelf kunt hebt. Het is een beeld waarop staat hoe jij tegen jezelf aankijkt. Ieder mens heeft een zelfbeeld. Dat kan een positief zelfbeeld zijn maar het kan ook een negatief zelfbeeld zijn. Het is dus heel belangrijk hoe je met jezelf praat maar ook hoe je over jezelf praat.

Hoe ontstaat jouw zelfbeeld?

Ons zelfbeeld wordt gevormd door alle invloeden uit je omgeving van jongs af aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je thuissituatie, vrienden, school, relaties en werk. Elke kleine gebeurtenis maakt(e) jou wie je nu op dit moment bent.

 

Heb je vroeger nare ervaring(en) en omstandigheden meegemaakt, werd je negatief benaderd, gepest of voelde je je anders dan anderen, werd je niet altijd gezien of veel vergeleken met anderen? Dit kunnen allemaal redenen zijn voor een slecht zelfbeeld. Ondanks dat je zo'n situatie niet persé herkent of kan herinneren, kunnen ze toch van grote invloed zijn geweest op je zelfbeeld nu.

 

Het gevolg daar van is dat je negatieve gedachtes gaat ontwikkelen. Negatieve gedachten werken belemmerend en beperkend en het kan zelfs zo ver gaan dat je gaat denken voor een ander. Deze gedachten zijn irrationeel. 

Door negatieve gedachtes kom je in een vicieuze cirkel en het is moeilijk om die te doorbreken.

 

Hoe doorbreek ik deze cirkel en kan ik positief over gaan mezelf denken?

Positief over jezelf leren denken draagt bij aan een positief gevoel over jezelf maar ook aan de mate van plezier die je in jouw leven ervaart. Je zult bepaalde dingen makkelijker bereiken, uit je comfort-zone stappen en in jezelf gaan geloven!

 

Cirkel doorbreken:

  • Schrijf op welke negatieve gedachten je hebt over jezelf
  • Werk per negatieve gedachte uit hoe je aan dit beeld gekomen bent, ga terug naar de kern.
  • Vraag jezelf af in hoeverre deze gedachte of dit beeld realistisch is (negatieve gedachten over jezelf zijn namelijk vaak verre van realistisch).

Zelfaanvaarding

Zelfaanvaarding is een dieper liggend leerdoel wanneer het gaat over positief denken over jezelf. Kan ik mezelf aanvaarden zoals ik ben? Waarom wijs ik mezelf eigenlijk steeds af? Waarom heb ik voortdurend kritiek op mezelf? Waarom kan ik mezelf niet in de armen sluiten en zeggen: ik ben mag er zijn?

Zelfwaardering

Zelfwaardering heeft veel te maken met zelfaanvaarding. Maar de vraag is: haal je de waardering uit wie je bent als mens? Of haal je waardering uit wat je doet of presteert? Mensen die waardering halen uit wat ze doen, leggen de lat vaak erg hoog voor zichzelf. Ze hebben voortdurend het gevoel dat ze zich bewijzen moeten tegenover zichzelf en tegenover anderen. Maar je hoeft je niet te bewijzen! Je bent zo al goed. Zelfs al zou je er nog 20 diploma's bij halen en zelfs al zou je de hoogste functie bekleden die je maar kunt bedenken. Daarom waarderen anderen jou niet. Anderen waarderen je om wie je bent en wat je betekent voor anderen.

Realistische kijk op jouw eigen kwaliteiten

Belangrijk is om een realistische kijk op jouw eigen kwaliteiten te ontwikkelen, dus op jouw eigenschappen en vaardigheden. Je hoeft je niet groter voor te doen dan je bent maar je hoeft je ook niet kleiner te maken dan nodig is.

Affirmaties

Affirmaties zijn korte positief geformuleerde zinnetjes die je hardop of in gedachten dagelijkse meerdere keren uitspreekt naar jezelf. Met positieve affirmaties kun je een negatief denkpatroon ombuigen naar een positieve overtuiging. Alles wat je aandacht geeft groeit, of simpel gezegd: je bent wat je denkt!
Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven, die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren. Letterlijk betekent het: bevestiging, bekrachtiging. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. Eigenlijk precies hetzelfde als wat jij vroeger hebt meegekregen in negatieve zin, alleen dan nu positief! Positieve affirmaties zijn teksten die je overtuigingen sterker maken. Het zijn als het ware complimenten aan jezelf. Ze geven je energie en gaan ervoor zorgen dat je automatisch op een positievere manier gaat denken. Je gaat meer geloven in het goede en in mogelijkheden.
 
 
Kleine stappen zijn hele grote stappen, onthou dat!
 
Pas deze tips toe in jouw dagroutine: bijvoorbeeld wanneer je wakker wordt, zodat je de dag op een positieve manier begint of voordat je naar bed gaat om de dag positief af te sluiten.
 
Laten we eerlijk zijn, je bent het waard en jij mag er zijn!!

 


«